Wil jij bijdragen aan de kwaliteit en continuïteit van Zorg en Welzijn? Dan is datagedreven werken essentieel. Data bieden inzichten die ons kunnen helpen om zorg beter af te stemmen op individuele patiënten en cliënten, en zelfs kunnen voorkomen dat zorg nodig is. Dit leidt tot effectievere zorg, kortere behandelingen, minder zorgkosten en minder werkdruk. Bovendien stelt goed gebruik van data ons in staat om de benodigde zorg en personeel te voorspellen.
Bij het opleiden van (toekomstige) zorgprofessionals is het tekort aan begeleidingscapaciteit een groot vraagstuk waarmee we te maken hebben. We zochten in 2022 tijdens het traject 'Vrij denken over begeleiding’ daarom naar innovatieve manieren om de begeleidingscapaciteit met behoud van kwaliteit te vergroten. De inzet van VR in het leerproces is één van de gekozen ideeën van alternatieve vormen van begeleiding die toen bedacht zijn door 25 verschillende zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties.
Hoe kunnen werkomgevingen zo worden (her-)ontworpen dat een krachtige leerwerkomgeving ontstaat? Een omgeving creëren die individueel, collectief en organisatie-leren én -werken optimaal en aantoonbaar ondersteunt en stimuleert. De HAN onderzocht welke elementen bijdragen aan het creëren van zo’n krachtige leerwerkomgeving. Hieruit kwamen 13 ontwerpprincipes die hierop van invloed zijn.
De krapte op de arbeidsmarkt is een structureel probleem waarbij we op meerdere vlakken op zoek moeten naar oplossingen. Eén daarvan kan het benaderen van nieuwe doelgroepen zijn. De inzet van zorgrunners bijvoorbeeld kan hier een bijdrage aan leveren.
Veel zorg- en welzijnsprofessionals kiezen er bewust voor om hun vaste dienstverband te vervangen voor zelfstandig ondernemerschap in de sector. Voor werkgevers brengt dat steeds urgenter wordende vraagstukken met zich mee, gezien de tekorten en toenemende zorgvraag. Binnen onze regio is daarom flexibilisering van de arbeidsmarkt en zzp-schap een belangrijk thema dat onze volle aandacht heeft.