Ontwikkelingen als de personeelstekorten in Zorg en Welzijn, het tekort aan opleidings- en stageplekken in het werkveld en covid-19 zorgen ervoor dat het opleiden van (aankomende) professionals, het bieden van voldoende stagemogelijkheden en de begeleiding onder druk staan.
Dat wordt breed gevoeld door de onderwijspartners, de zorg- en welzijnsorganisaties in de regio en door de studenten zelf. Terwijl de behoefte aan nieuwe professionals enorm groot is en het behouden van huidige professionals heel belangrijk blijft om de continuïteit van goede zorg en maatschappelijke dienstverlening te kunnen waarborgen.
Het is in ieders belang dat (aankomende) professionals binnen hun opleidingstermijn de vereiste praktijkervaringen kunnen opdoen met de juiste begeleiding. Samen met onderwijs en werkveld trekken wij daarom op om onderstaande doelstelling te realiseren:
Vanuit regionale verantwoordelijkheid en inzicht verhogen werkveld en onderwijs het aantal stage- en opleidingsplaatsen met behoud van kwaliteit en passende begeleiding.
We brengen focus aan op het thema Opleiden, stage en begeleiding met verschillende projecten en activiteiten. De rol die we vanuit WZW daarbij vervullen verschilt. We faciliteren, bieden goede voorbeelden een podium, jagen nieuwe initiatieven aan én we kunnen de verbindende schakel zijn tussen onderwijs en werkveld. Altijd staat het gezamenlijk belang voorop.
Bekijk alle projecten binnen het thema Opleiden, stage en begeleiding:
De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een andere benadering van talent waarbij we kijken naar de vaardigheden en ervaringen, oftewel ‘skills’, die mensen wél hebben. Het denken in skills voorkomt mismatches en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. In de huidige arbeidsmarkt staat teveel potentieel aan de kant of wordt potentieel niet optimaal ingezet binnen de eigen organisatie. Het denken in diploma’s met daaraan specifieke functies gekoppeld maakt het onnodig ingewikkeld om vraag en aanbod duurzaam met elkaar te matchen. Daarnaast moeten werknemers voortdurend bijleren of omscholen om te kunnen voldoen aan de nieuwe eisen van hun beroep en de ontwikkelingen binnen een sector. Te vaak kunnen mensen niet meedoen omdat ze geen (volledig) diploma hebben of willen behalen dan wel er geen rekening wordt gehouden met de reeds aanwezige skills set.
Blijven bewegen op de arbeidsmarkt is belangrijk om nu en in de toekomst duurzaam inzetbaar te zijn. Daar hebben werkgever en professional een verantwoordelijkheid in. Vanuit het thema Talent- en loopbaanontwikkeling faciliteert WZW haar leden een aantrekkelijk werkgever te zijn voor hun medewerkers en daarmee verzekerd te zijn van voldoende en gekwalificeerde medewerkers. Zo werken we samen aan een duurzame balans op de regionale arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn.