Subsidiemogelijkheden

Als lid van WZW kun je (gezamenlijke) subsidiekansen benutten. En je kunt specifieke expertise op gebied van subsidies voor Leren en Ontwikkelen via ons inschakelen. 

Gratis ondersteuning van onze subsidiehelpdesk

Soms heb je specifieke expertise nodig die niet standaard in de organisatie aanwezig is. Bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van subsidies voor leren en ontwikkelen. Al verscheidene jaren werken wij daarom samen met een aantal betrouwbare samenwerkingspartners. Met hun expertise is jouw organisatie als lid van WZW altijd verzekerd van professionele ondersteuning. Je kunt gratis gebruik maken van de subsidiehelpdesk voor Leren en ontwikkelen. Daarnaast profiteer je van vervolgkortingen. 

Subsidievoordelen

WZW heeft goed overzicht van alle relevante arbeidsmarktgerelateerde subsidies voor Zorg en Welzijn. Er zijn verschillende projecten waarbij we de subsidievoordelen ten bate van de zorg- en welzijnsorganisaties én -professionals inzetten. Bijvoorbeeld Sterk in je werk en SectorplanPlus. Ook kunnen wij als aanvrager dienen van grote subsidies waar jouw organisatie aan deel kan nemen. Bekijk verderop op deze pagina alle mogelijkheden: Actueel overzicht van subsidiemogelijkheden en -deadlines.

Liever de subsidie-updates in je mail? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.  

Naast subsidies die we al inzetten ten behoeve van duurzame balans op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn in onze regio, zijn er andere subsidiemogelijkheden die we om die reden continu checken en waar mogelijk en passend aanvragen. Een daarvan is is de tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU). Klik hier voor meer informatie.

Actueel overzicht van subsidiemogelijkheden en -deadlines

SLIM scholingssubsidie: aanvraagperiode t/m 30 juni 2025

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt van 2025 tot en met 2027 73,8 miljoen euro beschikbaar voor scholingssubsidie onder de SLIM-regeling voor meerdere maatschappelijke cruciale sectoren. In de sector Zorg en Welzijn geldt deze regeling voor de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg en de kinderopvang. Organisaties die in deze branches opereren, kunnen tot en met 30 juni 2025 een aanvraag indienen voor sectorele ontwikkelpaden.

Let op: wanneer je voor een specifieke opleiding al gebruikmaakt van de SectorplanPlus-regeling, kun je deze scholingssubsidie daar niet meer voor gebruiken.

Wie kunnen de subsidie aanvragen?

Je kunt de subsidie aanvragen als werkgever wanneer je opleidingen aanbiedt aan nieuwe of huidige werknemers. Waardoor deze aan het werk kunnen op een functie of specialisatie uit een Ontwikkelpad.

Waarvoor kun je de subsidie aanvragen?

De subsidie kan worden aangevraagd voor opleidingen die, op het moment van inkoop, zijn opgenomen in een scholingspakket. Het scholingspakket is gepubliceerd op Rijksoverheid.nl en Leeroverzicht.

Welke kosten komen in aanmerking voor de subsidie?

  • De in een factuur van de aanbieder vermelde kosten van scholing zijn subsidiabel, voor zover het les-, cursus-, college- of examengeld betreft.
  • De kosten van door de opleider verplicht gestelde literatuur als deze literatuur direct noodzakelijk is voor het volgen en afronden van de scholing.
  • De kosten voor taalscholing zijn maximaal even hoog als de kosten voor de opleiding uit het Scholingspakket.

Hoeveel subsidie ontvang je?

  • De subsidie bedraagt 90% van de kosten voor de scholing met een NLQF-niveau 1, 2 of 3.
  • De subsidie bedraagt 40% van de kosten voor de scholing met een NLQF-niveau 4 of hoger.
  • De subsidie voor de taalscholing volgt het subsidiepercentage van de opleiding uit het Ontwikkelpad waar de taalscholing deel van uitmaakt.

Lees het officiële nieuwsbericht vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

SLIM-regeling: eerste tijdvak open t/m 31 maart 2025

Met de SLIM-regeling wil de overheid een leerrijke werkomgeving stimuleren in het mkb. om subsidie aan te vragen voor initiatieven gericht op leren en ontwikkelen. Denk hierbij aan het onderzoeken van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming. Of het laten ontwikkelen van loopbaanadviezen voor werkenden in de onderneming. De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op het ontwikkelen of invoeren van een L&O-methode die werknemers stimuleert kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen. De subsidieregeling is bedoeld voor twee groepen aanvragers: individuele mkb-ondernemingen en samenwerkingsverbanden in het mkb.
Vanaf maandag 3 maart 2025 09:00 uur t/m maandag 31 maart 2025 17:00 uur opent het eerste tijdvak voor individuele mkb-ondernemingen.

Meer informatie. 

Implementatie- en opschalingscoaching: open t/m 1 april 2025

Met behulp van deze subsidie kan je ondersteuning van een externe implementatie- en opschalingscoach inschakelen. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie van procesveranderingen. Deze procesveranderingen hebben als doel om het gesprek over de inzet van digitale zorg tussen patiënt en zorgverlener te stimuleren. Ook kan de subsidie worden ingezet voor het deels vrijstellen van een eigen personeelslid om het vraagstuk samen met een coach op te pakken. Deze ronde opent op dinsdag 18 februari en sluit uiterlijk op dinsdag 1 april 2025.

Meer informatie.

Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA): aanvraagperiode 2 juni t/m 31 oktober 2025

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houd jij je bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen.

Tip: je kunt vanaf 19 mei jouw aanvraag klaarzetten. De aanvraagperiode is van 2 juni t/m 31 oktober 2025.

Meer informatie.

Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ): aanvraag mogelijk t/m 30 september 2025

Ben jij een aanbieder van zorg of ondersteuning? En wil jij met andere aanbieders en een inkoper samenwerken aan het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen? Dan is de STOZ mogelijk iets voor jou en jouw samenwerkingsverband. Je kunt de STOZ aanvragen vanaf 6 januari 2025, 9:00 uur tot en met 30 september 2025, 17:00 uur.

Meer informatie.

Inrichten opleidingsstructuur wijkverpleging

De subsidieregeling Inrichten opleidingsstructuur wijkverpleging (IOW) richt zich op het stimuleren van de samenwerking op het gebied van nieuwe opleidingsstructuren, die bijdragen aan het vergroten van de opleidingscapaciteit in de wijkverpleging. De subsidie is beschikbaar voor samenwerkingsverbanden die bestaan uit twee zorginstellingen in de wijkverpleging en een onderwijsinstelling. Dit samenwerkingsverband moet gezamenlijk een plan schrijven dat ze in de toekomst gaan uitvoeren. Deze regeling wordt ook in 2025 en 2026 opengesteld. Nadere informatie hierover volgt nog.

Meer informatie.

SSFH: Vergoedingen praktijken en stagiairs/leerlingen: aanvragen kan gedurende het hele jaar

Het dreigende tekort aan doktersassistenten zorgt voor een steeds hogere werkdruk bij deze groep, met als gevolg dat de patiëntveiligheid in het geding kan komen. Oorzaken hiervoor zijn een gebrek aan stageplaatsen voor assistenten in opleiding, de hoge werkdruk bij assistenten en de keuze van afgestudeerde assistenten (mbo) voor een vervolgstudie op hbo-niveau. Om te stimuleren dat er meer stageplaatsen komen, biedt SSFH stagiairs en erkende leerbedrijven een stagevergoeding en een praktijkvergoeding aan. Aanvragen kunnen het hele jaar door ingediend worden.

Meer informatie.

Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO): aanvraagronde open t/m 19 september 2025

Steeds meer 55-plussers vinden het fijn om in een woonvorm te wonen waar het gemakkelijk is anderen te ontmoeten en elkaar te ondersteunen. Burgerinitiatieven, woningcorporaties, zorginstellingen en marktpartijen bouwen hiervoor ontmoetingsruimten met de subsidie Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO). De SOO financiert de bouw van een ontmoetingsruimte bij woonvormen waar 55+’ers samen wonen (geclusterde woonvormen). Dit kunnen nieuwe woonvormen zijn, maar ook bestaande complexen. De nieuwe aanvraagronde opent op 14 oktober 2024 en eindigt op 19 september 2025.

Meer informatie.

Subsidiewijzer

Benieuwd naar relevante landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan een kijkje in de subsidiewijzer, een handige digitale tool. De subsidiewijzer is ontwikkeld door Regioplus, het samenwerkingsverband van de 12 regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn. Het geeft een duidelijk overzicht van alle mogelijke subsidies in de sector Zorg en Welzijn. Het overzicht van deze landelijke regelingen is in de subsidiewijzer ingedeeld in vier thema’s:

  • Kiezen en Toeleiden
  • Leren en Opleiden
  • Werken en Behoud
  • Innoveren en Experimenteren