Subsidiemogelijkheden

Eén van onze kerntaken is om onze leden zo goed mogelijk te faciliteren als het gaat om subsidievoordelen en het inschakelen van specifieke expertise op gebied van arbeidsrechtelijke zaken, subsidies voor Leren en Ontwikkelen en verzuimbegeleiding.  

Gratis ondersteuning van onze helpdesk

Soms heb je specifieke expertise nodig die niet standaard in de organisatie aanwezig is. Bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van subsidies voor leren en ontwikkelen. Al verscheidene jaren werken wij daarom samen met een aantal betrouwbare samenwerkingspartners. Met hun expertise is jouw organisatie als lid van WZW altijd verzekerd van professionele ondersteuning. Je kunt gratis gebruik maken van de subsidiehelpdesk voor Leren en ontwikkelen. Daarnaast profiteer je van vervolgkortingen. 

Subsidievoordelen

WZW heeft goed overzicht van alle relevante arbeidsmarktgerelateerde subsidies voor Zorg en Welzijn. Er zijn verschillende projecten waarbij we de subsidievoordelen ten bate van de zorg- en welzijnsorganisaties én -professionals inzetten. Bijvoorbeeld Sterk in je werk en SectorplanPlus. Scroll naar beneden voor een overzicht  hiervan en check of het interessant is voor jouw organisatie.
Ook kunnen wij als aanvrager dienen van grote subsidies waar jouw organisatie aan deel kan nemen. Wij houden dit overzicht actueel op onze website, en wijzen je er op via onze maandelijkse nieuwsbrief.  

Subsidiewijzer

Benieuwd naar relevante landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan een kijkje in de subsidiewijzer, een handige digitale tool. De subsidiewijzer is ontwikkeld door Regioplus, het samenwerkingsverband van de 12 regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn. Het geeft een duidelijk overzicht van alle mogelijke subsidies in de sector Zorg en Welzijn. Het overzicht van deze landelijke regelingen is in de subsidiewijzer ingedeeld in vier thema’s:

  • Kiezen en Toeleiden
  • Leren en Opleiden
  • Werken en Behoud
  • Innoveren en Experimenteren

Bekijk de digitale subsidiewijzer

Overige subsidies

Naast subsidies die we al inzetten ten behoeve van duurzame balans op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn in onze regio, zijn er andere subsidiemogelijkheden die we om die reden continu checken en waar mogelijk en passend aanvragen. Een daarvan is is de tijdelijke Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU). Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier het actuele overzicht van subsidiemogelijkheden en -deadlines

  • Subsidieregeling Stagefonds

De subsidieregeling Stagefonds, ook wel Stagefonds Zorg II genoemd, draagt bij in de kosten die zorgorganisaties maken bij de stagebegeleiding van mbo- en hbo-leerlingen en –stagiaires. Bied je als werkgever in de zorgsector stageplaatsen aan, dan kun je hiervoor deze subsidie aanvragen. Bijna alle zorg gerelateerde opleidingen in het MBO en Hbo zijn subsidiabel binnen Stagefonds. Het gaat om stageplaatsen voor voltijd-opleidingen zoals MBO BOL en Hbo voltijd, maar ook om plaatsen voor studenten die werken-leren via een MBO BBL of Hbo duaal of deeltijd opleiding. Aanvragen kan vanaf eind augustus tot en met 1 oktober 2024. Meer informatie.

  • Ronde 3 Subsidie Veerkracht en zeggenschap

Deze regeling subsidieert activiteiten die veerkracht en zeggenschap van medewerkers in zorg en welzijn bevorderen. Dit is belangrijk om de zorg en begeleiding nu en in de toekomst goed te kunnen blijven organiseren en medewerkers voor de zorgsector te behouden. Vanaf 18 november tot en met 16 december 2024 kan er subsidie aangevraagd worden voor ronde 3. Meer informatie.

  • Nieuwe implementatie- en opschalingscoaching gericht op duurzame zorginitiatieven

Deze subsidie is bedoeld voor zorgaanbieders of ontwikkelaars van een duurzaamheidsinnovatie die ondersteuning zoeken bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Met deze subsidie kunnen zij een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren. Ook kan de subsidie worden ingezet voor het vrijstellen van een eigen personeelslid die als duurzaamheidscoördinator het verschil kan maken. Een combinatie van beide mag ook. De aanvragen van deze regeling gaan over het implementeren of opschalen van concrete duurzaamheidsinitiatieven of het maken van concrete plannen voor verduurzaming in een zorgorganisatie. Hierbij kan je denken aan de implementatie van een innovatie die bijdraagt aan verduurzaming of het inrichten van nieuwe organisatieprocessen. De aanvraagperiode loopt  vanaf 18 juni t/m 30 juli 2024. Meer informatie.

 

  • Versterking organisatie eerstelijnszorg regionale uitvoeringssubsidie

In de Visie eerstelijnszorg 2030 wordt beoogd dat er in 2030 voor iedere wijk een hecht wijkverband bestaat en voor iedere regio een regionaal eerstelijnssamenwerkingsverband bestaat. Met deze subsidie kan iedere regio het regionale eerstelijnssamenwerkingsverband, en voor iedere wijk in de regio een hecht wijkverband, op te zetten, uit te breiden en/of te versterken. Een subsidieaanvraag kan worden ingediend door een regionale huisartsenorganisatie, een VVT-organisatie, een andere eerstelijnszorgorganisatie of een regionale ondersteuningsstructuur (ROS).   De uiterste indiendatum is 4 december. Meer informatie.

  • Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)

Bent u een aanbieder van zorg of ondersteuning? En wilt u met andere aanbieders en een inkoper samenwerken aan het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen? Dan is de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) mogelijk iets voor u en uw samenwerkingsverband. Op 14 mei 2024 opent de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ). Via de STOZ kunt u als zorgaanbieder een aanvraag indienen om digitale en hybride processen in uw organisatie op te schalen. Op deze manier kunnen uw cliënten langer thuis blijven wonen en/of kunt u uw zorgmedewerkers duurzamer inzetten. De aanvraagperiode loopt van 14 mei 2024 t/m 20 december 2024. Meer informatie.

  • Subsidieregeling praktijkleren met 5 jaar verlengd!

Op 31 oktober 2023 is de verlenging van de Subsidieregeling praktijkleren in de Staatscourant gepubliceerd. Dit betekent dat je tot en met studiejaar 2027/2028 jaarlijks subsidie kunt aanvragen. Werkgevers die een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt kunnen gebruik maken van deze subsidie. De Subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die worden gemaakt voor de begeleiding van een leerling of student. Ook de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio) komen voor subsidie in aanmerking. De eerstvolgende aanvraagperiode is van 3 juni 2024 t/m 17 september 2024. Meer informatie.

  • Duurzame inzetbaarheid bedrijven (MDIEU)

Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. De subsidie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een nieuwe aanpak om zware werkomstandigheden te verlichten, slimmer roosteren bij nachtwerk of financiële adviesgesprekken. Daarnaast is er tijdelijk subsidie beschikbaar om mensen met zwaar werk eerder te laten stoppen. Deze laatste subsidie kan alleen worden aangevraagd als u ook investeert in duurzame inzetbaarheid. De volgende aanvraagperiode loopt van 2 september t/m 27 september 2024. Meer informatie.

  • Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houdt u zich bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed? Zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten? De nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Eerder dan gepland gaat een nieuwe ronde van deze populaire regeling al in september weer open. Met het oog op verruiming van de regeling stelt subsidieverstrekker RVO een aantal wijzigingen voor. Eerder dan gepland gaat een nieuwe ronde van deze populaire regeling al in september weer open. De aanvraagperiode loopt van 3 juni t/m 31 oktober 2024. Meer informatie.