Datagedreven werken in Zorg en Welzijn

Wil jij bijdragen aan de kwaliteit en continuïteit van Zorg en Welzijn? Dan is datagedreven werken essentieel. Data bieden inzichten die ons kunnen helpen om zorg beter af te stemmen op individuele patiënten en cliënten, en zelfs kunnen voorkomen dat zorg nodig is. Dit leidt tot effectievere zorg, kortere behandelingen, minder zorgkosten en minder werkdruk. Bovendien stelt goed gebruik van data ons in staat om de benodigde zorg en personeel te voorspellen.

Landelijk netwerk ‘Samen datagedreven werken’

Door samen te werken met partners op landelijk niveau kan meer synergie ontstaan. Daarom sloten we ons in 2022 aan bij het landelijke initiatief ‘Samen datagedreven werken in zorg en welzijn’. Met als doel: meer samenwerking en meer doen met data, om Zorg en Welzijn tot een hoger data volwassenheidsniveau te brengen.

Samenwerking
Het landelijke netwerk ‘Samen datagedreven werken in zorg en welzijn’ is in samenwerking met verschillende organisaties tot stand gekomen: de organisaties verenigd onder RegioPlus (ZWconnect, Flever, Sigra, de RotterdamseZorg, WZW, WGV Zorg, Utrechtzorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid), Vilans en Actiz.

Samen verzorgen we verschillende soorten bijeenkomsten, faciliteren we de groeiende community en zorgen voor kennisbundeling, onderzoek  en bieden een datavolwassenheidsscan aan.

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen en mogelijkheden van het landelijk netwerk? Meld je hier aan.

Sluit je aan bij onze online community

Ben je geïnteresseerd in datagedreven werken? Sluit je dan aan bij de online community!

Binnen de community kan je op basis van jouw interesse verschillende thema’s volgen. Je houdt elkaar up-to-date van de laatste ontwikkelingen, stelt je vragen en er is ruimte voor kennisuitwisseling, dialoog en samenwerking.

De verwachting is dat het online community-platform in september 2024 live gaat. Wil je je alvast aanmelden voor deze community? Stuur dan een e-mail naar innovatielab@sigra.nl

Doe mee aan de datavolwassenheidsscan

Om inzicht te krijgen in de organisatieprocessen die komen kijken bij datagedreven werken en hoe jouw zorg- en welzijnsorganisatie hiermee omgaat, kun je de datavolwassenheidsscan invullen. Door deze scan krijg je inzicht in de processen rondom datagedreven werken die al goed zijn geborgd, maar ook in waar de ontwikkelambities van je organisatie liggen.

Je krijgt tot een eigen dashboard waarin je de resultaten kunt vergelijken met die van andere organisaties. Zo krijg je een goed beeld van hoe jouw organisatie zich verhoudt tot andere organisaties in dezelfde branche, regio of van dezelfde grootte. Je kunt de scan herhalen om de ontwikkeling van je organisatie op het gebied van datagedreven werken te volgen.

Ontdek de meerwaarde tijdens bijeenkomsten

Op basis van de uitkomsten van de datavolwassenheidsscan bepalen we ieder jaar een activiteitenagenda. Vervolgens organiseren we vanuit het netwerk diverse bijeenkomsten die we het liefst samen met de deelnemers van het netwerk vormgeven.

Aanmelden voor bijeenkomsten kan via dit aanmeldformulier. Je kunt je daar direct voor alle bijeenkomsten aanmelden, waarvan de datum al bekend is.

De opgenomen bijeenkomsten kun je terugkijken op ons YouTube kanaal.

Kennisbundeling en onderzoek

In onze landelijke samenwerking bundelen we kennis en voeren we onderzoek uit om datagedreven werken naar een hoger niveau te tillen:

Lees de uitgebreide position paper over datagedreven werken in zorg en ondersteuning, geschreven door Vilans. Je ontdekt daar niet alleen een heldere definitie van datagedreven werken, maar ook inspirerende praktijkvoorbeelden en waardevolle inzichten over de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Overige projecten van: Thema Anders werken, anders organiseren