Geplaatst op 16 juli 2020 15:37

Belang waarschuwingsregister groot

In 2019 had de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd landelijk 99 zaken in behandeling waarbij sprake was van vermoedens van seksueel misbruik tussen zorgverleners en cliënten. Op grond van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn het afgelopen jaar meerdere medewerkers op non-actief gesteld of ontslagen. Om te voorkomen dat deze zorgverleners elders aan de slag gaan, sluiten steeds meer organisaties zich aan bij het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn.

Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn en sollicitanten
Personen die over de schreef zijn gegaan, bijvoorbeeld door mishandeling van cliënten of diefstal, worden toegevoegd aan het register.
Iedere deelnemende organisatie kan personen toevoegen en op ieder moment controleren of sollicitanten in het systeem zijn geregistreerd. 
Deelnemende organisaties aan het Waarschuwingsregister kunnen elkaar tijdig van informatie voorzien over een sollicitant. Hiermee wordt voorkomen dat deze medewerkers van de ene organisatie naar de volgende gaan, zelfs als er aangifte is gedaan.

Steeds meer organisaties sluiten aan
Ook in onze regio kunnen we hierop samenwerken, door allemaal deel te nemen aan het Waarschuwingsregister en altijd te registreren. Zo creëren we samen een veilige zorg voor iedereen. In onze regio zijn op dit moment vier organisaties, en landelijk 65 organisaties aangesloten.

Gezamenlijk belang van veilige zorgrelatie​
Door deel te nemen aan het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn laten zorgorganisaties zien dat ze het gezamenlijke belang van een veilige zorgrelatie serieus nemen. Ook voldoet de organisatie hiermee aan de vergewisplicht. Cliënten zijn kwetsbaar en afhankelijk van de zorg van een ander en moeten daarom volledig kunnen vertrouwen op een veilige zorgrelatie. 

Aansluiten en informatie
Wil je net als JADOS, LuciVer, Zorggroep ENA, en Wondzorg Arnhem aansluiten bij het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn of wil je graag meer informatie? Ga naar www.waarschuwingsregisterzorgenwelzijn.nl of neem contact op met Maurits Follender Grossfeld, projectmanager WZW, via m.follendergrossfeld@wzw.nl  of 026-389 89 83.