Semhar Hadgu vertelt over haar ervaringen als nieuwkomer in de Ouderenzorg

4 feb 2021

Interview met Semhar Hadgu, door Ans Aerts.

Semhar Hadgu (31) startte in januari 2020 met het Instroomproject Nieuwkomers in de Ouderenzorg. Vóór de zomer volgde ze elke week twee dagen lessen op ROC Rijn IJssel en liep ze wekelijks twee dagen stage bij zorginstelling Insula Dei in Arnhem. Sinds september volgt ze de opleiding Verzorgende IG en heeft ze een werkplek bij haar voormalige stagebedrijf.

“Ik heb geen moment getwijfeld of ik in de zorg wilde werken”

Via de gemeente Arnhem hoorde ze over het Instroomproject Nieuwkomers in de Ouderenzorg. Ze hoefde niet lang na te denken over de vraag of ze mee wilde doen. “In Eritrea werkte ik als docent. Buiten mijn werktijden gaf ik extra lessen aan de kinderen in de buurt en bezocht ik onze oudere buren. Ik ging bijvoorbeeld naar ze toe om een praatje te maken of kleren voor ze te wassen. Ik werk het liefst met mensen. In Nederland wilde ik graag aan de slag en werken in de zorg sprak me erg aan. Ik zei meteen ‘ja’ toen ik de vraag kreeg of ik me wilde aanmelden. Ik heb geen moment getwijfeld.” Semhar woonde een bijeenkomst bij waarin ze meer informatie kreeg over het project en mocht een kijkje nemen bij Insula Dei, voordat ze met haar stage startte.

Wennen aan de Nederlandse werkcultuur en -processen

Het werk in de ouderenzorg geeft haar veel voldoening. “Vanaf de eerste dag was het contact met de bewoners goed. Ze vinden het fijn als ik een praatje met ze maak, informeer naar hun kinderen, of een spelletje met ze doe. Ik krijg daar veel voor terug omdat ik zie dat ze daar van opfleuren.” In het begin moest Semhar wennen aan de Nederlandse werkcultuur en allerlei werkprocessen en procedures. “Als ik een middag vrij wilde hebben, moest ik dit ruim van tevoren doorgeven en bij ziekmelden hoort een bepaalde procedure.  Van een onregelmatigheidstoeslag had ik nog nooit gehoord. In Eritrea belde ik gewoon naar mijn werk om door te geven dat ik ziek was en ik kreeg elke maand precies hetzelfde bedrag uitbetaald. Inmiddels hebben al die procedures, regels en afspraken nauwelijks nog geheimen voor mij”, zegt ze lachend. In het begin vond ze het wel eens moeilijk om mee te praten met haar collega’s tijdens de pauze. “Spreektaal is toch anders dan het Nederlands dat ik op school heb geleerd. Soms kon ik het gesprek niet meer volgen, omdat er woorden werden gebruikt die ik niet kende. Mijn collega’s legden het dan nog een keer uit. Ook op de werkvloer zijn ze behulpzaam. De sfeer is goed. Daardoor ga ik altijd met een positief gevoel naar mijn werk.”

Kans

De andere deelnemers van het project zijn o.a. afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Oeganda. Respect voor oudere mensen is in veel landen onderdeel van de cultuur en de religie. Semhar denk dat het werk daarom ook goed bij hen past. Er zijn steeds meer mensen in Nederland met een andere culturele achtergrond. Ze zegt daarover: “Ik denk dat het goed is als er mensen in de zorg werken die afkomstig zijn uit een andere cultuur en, als het nodig is en mensen bijvoorbeeld de Nederlandse taal nog niet goed spreken, de verbinding kunnen maken. Dat geldt niet alleen voor de ouderenzorg, maar ook bijvoorbeeld voor kraamzorg of de zorg voor kinderen met autisme.”

“Ik heb een doel en ga door”

De overgang naar haar BBL-3 traject na de zomer verliep soepel. “In het voortraject heb ik ontzettend veel geleerd. We kregen o.a. lessen Nederlands, vaktaal, digitale vaardigheden en rekenen. De combinatie van opleiding en stage werkt goed. We gingen meteen in de praktijk aan de slag. Na zes maanden had ik een goed beeld wat werken in de zorg inhoudt en kon ik de overstap naar de opleiding Verzorgende IG gemakkelijk maken.” Semhar is getrouwd en heeft twee zoontjes van 5 en 2 jaar oud. De combinatie: werk, opleiding en gezin is behoorlijk pittig. “Soms is het een beetje, heel erg druk”, zoals ze zegt. “Maar ik heb een doel en ik ga door. Ik wil in de zorg werken. Binnen twee jaar wil ik mijn diploma halen en Verzorgende IG zijn. Zonder dit project zou het mij niet zomaar zijn gelukt om in de zorg aan de slag te gaan. Net als de andere nieuwkomers heb ik die kans gegrepen.”

Meer weten over het project Nieuwkomers in de ouderenzorg? Ga naar de projectpagina.