Belang van integrale arbeidsmarktaanpak bij transformatie sector

18 okt 2024

Als werkgeversvereniging van zo’n 115 zorg- en welzijnsorganisaties ondersteunen wij onze sub-regio’s Centraal Gelderland, Nijmegen, Rivierenland en Gelderse Vallei bij de (arbeidsmarkt)transformatie van Zorg en Welzijn. In de sub-regio’s coördineren we de arbeidsmarkttafels en zijn we betrokken vanuit onze expertise van de arbeidsmarkt. We leggen waardevolle verbindingen en zorgen in co-creatie voor acties met impact. Vanuit een neutrale positie, branche overstijgend, met inbreng van onze expertise en samen met onze partners.

Arbeidsmarktsessie Gelderse Vallei

In de Gelderse Vallei kwam dat allemaal mooi samen tijdens de arbeidsmarktsessie die WZW afgelopen maandag 14 oktober jl. voor en met de sub-regio organiseerde. Alle betrokken partijen werken hier samen aan zorg, gezondheid en preventie voor gezondere inwoners. Er lopen al veel mooie initiatieven! Maar om te komen tot een integraal én concreet arbeidsmarktplan Zorg en Welzijn (getoetst aan de arbeidsmarktdoelstellingen van IZA, TAZ, WOZO, GALA en SPUK) voerden we in die sessie een verdiepend gesprek met alle branches.

Focus en keuzes maken

Dat bleek waardevol en bracht overzicht in alle lopende en gewenste activiteiten vanuit de diverse netwerkverbanden. Kijkend naar de maatschappelijke opgave is het van groot belang dat Welzijn goed is aangesloten, gaf Marije Eillebrecht, bestuurder Malkander, aan. Ook gaf het essentiële inzichten. Om focus aan te kunnen brengen, om gezamenlijk keuzes te kunnen maken en daarmee toe te werken naar een gedragen integrale arbeidsmarktaanpak. André Kok, bestuurder Opella: ‘Het stelt ons als regio in staat om echt impact te maken.’

In de komende tijd werkt WZW met de Gelderse Vallei het plan verder uit. Intussen én daarna gaan we in co-creatie verder, ook voor en met de andere sub-regio’s.

Het bewustzijn dat het anders moet en anders kan, is niet van vandaag

De transformatie van Zorg en Welzijn is een beweging die al eerder is ingezet. Werkgevers, medewerkers en inwoners geven samen invulling aan het werk van Zorg en Welzijn, nu en in de toekomst. Zodat zorg en maatschappelijke ondersteuning kwalitatief goed en toegankelijk blijven.