SectorplanPlus 2017 – 2022 heeft impuls aan opleiden professionals gegeven

13 sep 2024

Eindonderzoek naar SectorplanPlus 2017 – 2022, uitgevoerd door Bureau Bartels, heeft uitgewezen dat de subsidie een impuls heeft gegeven aan het opleiden van professionals in Zorg en Welzijn. Over de gehele periode is 264 miljoen euro uitgekeerd aan werkgevers die daarmee 258.000 mensen hebben kunnen scholen.

SectorplanPlus is een meerjarige subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor werkgevers in zorg en welzijn. Met deze subsidie wordt een extra impuls gegeven aan opleidingsprojecten die gericht zijn op nieuwe instroom en op- en bijscholing binnen de organisatie via de beroepskwalificerende scholing of opleidingen tot praktijk/werkbegeleiders. In het laatste tijdvak was er ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor opleidingstrajecten gericht op het behoud van medewerkers.

Bevindingen eindevaluatie

Onlangs heeft Bureau Bartels een eindevaluatie uitgevoerd naar SectorplanPlus 2017-2022 waarbij gekeken is naar de realisatie en het bereik, de impact van de subsidieregeling en de meerwaarde van de organisatiestructuur. Uit dit onderzoek kwamen onder andere de volgende bevindingen:

  • Er is 264 miljoen uitgekeerd aan werkgevers
  • Er zijn 258.000 deelnemers geschoold
  • In tijdvak 4 was meer dan 50% van de opleidingsactiviteiten gericht op behoud
  • 60% van ondervraagde werkgevers (n=40) aangeeft dat ze zonder subsidie minder hadden kunnen opleiden
  • Het leerklimaat en de begeleiding (van leerlingen/stagiairs) kwalitatief is verbeterd
  • Subsidie motiveert en faciliteert om scholingen op te pakken binnen de organisatie.

Kortom, SectorplanPlus zorgt voor een impuls aan opleiden in de sector! De subsidie loopt nog door tot en met december 2025 dus werkgevers blijven voorlopig ondersteund worden bij deze investeringen.

Check hier de factsheet Eindevaluatie SectorplanPlus 2017 – 2022