Project Verzuim Innovatieve Aanpak erkend als koploper
Het project Verzuim Innovatieve Aanpak (VIA) is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkend als een koploper. VIA is een voorbeeldproject dat succesvol een methode heeft ontwikkeld en toegepast om het verzuim in de zorgsector te verminderen. Het unieke en innovatieve aan dit project is dat het vanuit het perspectief van de cliënten is gestart.
‘Zorgorganisaties stellen doorgaans hun cliënten of bewoners centraal, behalve als het gaat om verzuim. Terwijl ook zij de gevolgen ondervinden wanneer het verzuim op een afdeling hoog is. Daarom hebben wij Zorgbelang Inclusief gevraagd om dit project met ons te dragen. Zij zijn experts op het gebied van cliëntenbelang en participatie’, aldus Jolien Kohlmann-Bins, lid van de raad van bestuur van zorgorganisatie Maanderzand en een van de drijvende krachten achter dit project.
Gezien en betrokken worden
De succesvolle aanpak van VIA smaakt naar meer, zo bleek tijdens de feestelijke bijeenkomst op donderdag 20 juni 2024 van het Actie Leer Netwerk, onderdeel van het actieprogramma Werken in de Zorg van het ministerie van VWS. Daniek Timmermans, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Arbeidsmarkt bij het Ministerie van VWS, roemde het project bij het overhandigen van de oorkonde. Zij prees het als een vernieuwend voorbeeld waarin écht iedereen wordt gezien en betrokken, wat tot succes leidt. De belangstelling van aanwezigen uit de zorg en het onderwijs benadrukte dat de expertise en het betrekken van de cliënt een nieuwe en waardevolle insteek is. Veel organisaties besteden aandacht aan het hoge verzuim, maar er zijn nauwelijks organisaties die het cliëntenperspectief meenemen in hun beleid.