Kansen van Uitstroomonderzoek Zorg en Welzijn

26 jul 2024

Behoud van medewerkers voor de sector Zorg en Welzijn in onze regio is één van de belangrijkste arbeidsmarktthema’s waar WZW samen met werkgevers hard aan werkt. Het landelijke Uitstroomonderzoek Zorg en Welzijn – met inmiddels een database van bijna 44.000 vertrekkende medewerkers Zorg en Welzijn – biedt werkgevers daarvoor relevante inzichten in de vertrekredenen van hun medewerkers.

Door specifieker hierop in te spelen kan een werkgever behoud voor de organisatie (en de sector) bevorderen.De data uit het dashboard van het Uitstroomonderzoek geven naast kwantitatieve ook kwalitatieve informatie over de achterliggende redenen van vertrek. Met die inzichten kun je ook concreet en doelgroepgericht actie ondernemen.

Inzicht 1

Inzoomend op leeftijdscategorieën blijkt dat vooral jongeren tot 34 jaar snel de organisatie verlaten: zo’n 45% verlaat de werkgever binnen 2 jaar.
Bij de groep 55-plussers is dit percentage veel lager: 26%. Zonde! Met de huidige arbeidsmarkttekorten is het voorkomen van vertrek van iedere professional noodzaak. Vooral bij jongeren – die nog een heel werkend leven voor zich hebben – valt hier winst te behalen.

Inzicht 2

De vertrekredenen van medewerkers Zorg en Welzijn verschillen per leeftijdscategorie. Voor jongeren tot 34 jaar is het ontbreken van ontwikkelmogelijkheden de belangrijkste reden voor vertrek. Bij de groep 55-plussers is dat werkdruk.

Wil jij als werkgever meer weten over de kansen die deelname van het Uitstroomonderzoek jouw organisatie biedt? Op 14 oktober organiseren wij samen met Presearch een training hoe jij (als deelnemer én als potentieel nieuwe deelnemer) het maximale uit het dashboard kunt halen. Meld je direct aan of mail voor meer informatie naar arbeidsmarktinformatie@wzw.nl

Sparren over goed werkgeverschap?

Ben je ook bezig met het thema ‘goed werkgeverschap’ en wil je
weten hoe je dit kunt implementeren binnen jouw organisatie?
Ja, ik wil sparren