Leernetwerk Verzuim

Meld je hier aan!
24 april 2024 09.30 - 11.30 uur

Samenwerkende generaties in teamverband

Voor het eerst in de historie hebben we een situatie waarin zich vijf generaties medewerkers bevinden op de werkvloer van Zorg en Welzijn. En voor het eerst merken we nu de invloed van de generatieverschillen in het dagelijkse teamwerk. Lukt het niet de krachten, kennis, kunde en talenten van alle generaties te bundelen, dan blijf je elkaar als generaties “tegenwerken”. Met mogelijk als gevolg een disfunctionerend team en veel ervaren werkstress bij medewerkers. 

Kom naar de leernetwerkbijeenkomst op woensdag 24 april a.s. en leer meer over het terugdringen/ voorkomen van verzuim als gevolg van de invloed van generatieverschillen op de samenwerking in het team.

Succesvol werken met generatieverschillen draait om respect, verbinding en vermijden van aannames. Neem bijvoorbeeld de behoefte aan leren en ontwikkelen, de waarde die toegekend wordt aan functies of hoe processen het meest effectief ingeregeld kunnen worden; iedere generatie kijkt er op z’n eigen manier naar en heeft daar haar eigen denkbeelden en opvattingen bij. Het gevaar bij één generieke aanpak op die onderwerpen is dat het dan op individueel en generatieniveau een gevoel kan geven van “niet gezien, gehoord en/ of gewaardeerd worden”. Maar in gesprek blijken de verschillen vaak minder groot dan gedacht. Door als organisatie, team en medewerker aandacht te hebben voor de worsteling van samenwerken tussen verschillende generaties is er ruimte om toe te werken naar “samenwerkende generaties in teamverband”. Naast het terugbrengen van verzuim werk je met goed samenwerkende generaties tevens concreet aan behoud van professionals en het optimaal benutten van de aanwezige kennis en ervaring.

Komen tot onderling begrip: hoe doe je dat?
Generatiediversiteit kan een team en organisatie veel brengen. De uitdaging voor HR-professionals en teamleiders is om te komen tot onderling begrip voor elkaars generatie en gebruik maken van elkaars talenten, werkwijze, ervaring en zicht op situaties. Maar hoe kun je dat bereiken? Hoe realiseer je een goedlopend team waarin al die kwaliteiten en verschillen van de generaties een plek krijgen in de samenwerking? Door de focus te leggen op het verbinden en vasthouden van alle generaties binnen je organisatie steek je mede in op preventie en het voorkomen van verzuim. Daarover gaan we in gesprek tijdens deze leernetwerkbijeenkomst en daarvoor krijg je concrete handvatten aangereikt.

Experts aan het woord

Experts van Generatie Lens nemen ons in de bijeenkomst mee in hoe je bouwt aan een gezonde en wendbare organisatie, waarin plek is voor elke generatie. Yvonne Hogt en Hanneke van der Meer zijn ervaren trainers en adviseurs en combineren hun kennis over leren en bewegen met hun kennis over generaties. Zij gaan in dit leernetwerk in op:

  • De generatie indeling en een generaliserende weergave van de effecten van gebeurtenissen en tijdgeest op een generatie.
  • Hoe in te spelen op diverse generaties binnen jouw organisatie.
  • Hoe je een daadkrachtig team vormt dat met plezier en vanuit eigenheid, doelgericht samenwerkt.
  • Wat aandacht voor samenwerkende generatie de medewerker, het team en de organisatie oplevert?

Wat neem je mee naar huis?
Naast kennis, inzicht en inspiratie gaan de deelnemers terug de organisatie in met een concrete interventie om teams te ondersteunen in het starten en borgen van de dialoog om de verschillen tussen de generaties juist als een kracht in te zetten.

Voor wie?
  • Verzuimcoördinatoren
  • HR-professionals
  • Arbodeskundigen
  • Adviseurs duurzame inzetbaarheid/vitaliteit
Deze bijeenkomst is bedoeld voor leden van WZW (max.20 deelnemers).

Datum
Woensdag 24 april 2024

Tijdstip
09.30 – 11.30 uur

Locatie
WZW, Leidenweg 70, 6843 LD Arnhem.

Kosten
Deze bijeenkomst is gratis voor leden van WZW.

Informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met projectmanager Duurzame inzetbaarheid Marlijn ter Maat, m.termaat@wzw.nl of 06 – 82 42 60 07.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door op bovenstaande button te klikken en het bijbehorende inschrijfformulier in te vullen. De bijeenkomst heeft het maximum aantal deelnemers bereikt. Momenteel is alleen aanmelden voor de wachtlijst nog mogelijk.