Vanaf 2025: Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid in de zorg
In oktober 2023 kwam Minister Van Gennip daarom met het langverwachte wetsvoorstel dat aan schijnzelfstandigheid in onder andere de Zorg en Kinderopvang een einde moet maken. In dezelfde periode verscheen van een aantal brancheorganisaties, ministeries en de Belastingdienst het ‘Fiscaal kader ZZP Zorg’, een voorstel dat zorgorganisaties meer controle over de kwalificatie van arbeidsrelaties moet geven. Tot op heden is er bij beide voorstellen onduidelijkheid of en zo ja, wanneer ze van kracht gaan worden. Ondanks dat heeft de Belastingdienst onlangs laten weten vanaf 1 januari 2025 daadwerkelijk te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarbij gaat de Belastingdienst zich richten op 3 focusbranches waarin veel schijnzelfstandigheid voorkomt: het onderwijs, de kinderopvang en de zorg.
Daarvoor heeft zij op haar website het ‘Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2024’, de ‘Perspectiefnota handhaving arbeidsrelatie’ en het ‘Memo handhaving arbeidsrelaties – richtlijnen doorwerking IH en OB’ gepubliceerd. In deze documenten lees je dat de Belastingdienst van alles gaat doen om te zorgen dat zij ‘opdrachtgevers en opdrachtnemers zodanig beïnvloeden dat zij structureel de juiste duiding geven aan hun werkrelatie’.
Hanze Advocaat organiseert op 27 juni een gratis webinar. Tijdens dit ‘Ronde tafel webinar’ hebben we een zorgbestuurder, een arbeidsrechtadvocaat en een fiscalist aan tafel. Iedereen vertelt vanuit de eigen expertise wat exact de problemen zijn en hoe je je als zorgorganisatie het beste kunt voorbereiden richting 1 januari. Meer informatie.