Skills kompas

Het Skills Kompas geeft inzicht in de elementen waar jij je met jouw organisatie op kan richten om te komen tot skillsgericht werven, werken en leren. In het doorlopen van de elementen zit geen volgordelijkheid. Iedere organisatie volgt namelijk een eigen pad in de beweging naar een skillsgerichte arbeidsmarkt. En doorloopt dat op de manier die bij de organisatie past. 

Download de praatplaat van het Skills kompas.

! Binnenkort vind je hieronder informatie over alle elementen binnen het Skills kompas !

Elementen binnen het Skills kompas

Visie

Voordat je concreet invulling geeft aan skillsgericht werven, werken en leren binnen je organisatie, is het essentieel om een gedeelde visie en missie op dit thema te formuleren. Dit helpt om richting te geven, draagvlak te creëren bij medewerkers en/of stakeholders en skillsontwikkeling te integreren in het beleid.

Belangrijk is dat de visie aansluit op de bredere organisatiedoelen. Het schetst het toekomstbeeld van jouw organisatie. Hoe sluiten skills aan op de missie en visie van jouw organisatie? Hoe kun je dit integreren in het beleid en de werkwijze?

Met het element ‘Visie’ krijg je handvatten om een duidelijke visie te ontwikkelen die de basis vormt voor verdere stappen richting een skillsgerichte aanpak.

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Analyse

Het element ‘Analyse’ helpt werkgevers om inzicht te krijgen in de huidige situatie ten opzichte van de gewenste situatie in de transitie naar een skillsgerichte organisatie.
Wanneer jouw organisatie een visie en missie heeft geformuleerd die aansluit bij skillsgericht werven, werken en leren, is de volgende stap het uitvoeren van een grondige analyse. Waar staan jullie nu? Wat zijn de sterke en zwakke punten? Welke kansen en uitdagingen liggen er?

Met dit element krijg je handvatten om een gestructureerde analyse uit te voeren. Dit helpt bij het bepalen van de vervolgstappen en het zorgt ervoor dat je organisatie op basis van feiten, in plaats van aannames, de beweging naar een skillsgerichte aanpak kan vormgeven.

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Interne eisen

Het element ‘Interne eisen’ helpt je om interne richtlijnen, normen en voorwaarden binnen jouw organisatie in kaart te brengen die van invloed zijn op de transitie naar skillsgericht werven, werken en leren.

Wanneer je als organisatie aan de slag gaat met skillsgericht werven, werken en leren, merk je dat er interne verwachtingen en structuren zijn die deze transitie beïnvloeden. Dit kunnen formele procedures zijn, zoals functieprofielen en beoordelingscriteria. Maar denk hierbij ook aan informele normen die als vanzelfsprekend worden gezien. Soms bieden deze eisen duidelijke kaders en zorgen ze voor consistentie, maar ze kunnen ook onnodige beperkingen opleggen.

Het is belangrijk om deze interne eisen te identificeren en te evalueren. Zijn ze daadwerkelijk nodig of is er ruimte voor aanpassing? Hoe kunnen interne richtlijnen bijdragen aan een meer flexibele en toekomstbestendige organisatie?

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Functiehuis

Het element ‘Functiehuis’ geeft concrete ondersteuning om de uitdagingen rondom het functiehuis binnen jouw organisatie aan te pakken.

Zo kan het huidige functiehuis mogelijk onvoldoende flexibiliteit bieden. En zijn er vaak onduidelijkheden over hoe functiewaarderingen aangepast kunnen worden op basis van skills. Toch blijkt er regelmatig meer ruimte te zijn binnen het functiehuis dan aanvankelijk gedacht.

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element. Zodat je ermee aan de slag kunt. 

Externe eisen

Het element ‘Externe eisen’ helpt je om de invloed van wet- en regelgeving, brancheontwikkelingen en verwachtingen van samenwerkingspartners in kaart te brengen. En deze te integreren in de skillsgerichte strategie van jouw organisatie.

Een organisatie opereert niet in isolatie. Wet- en regelgeving, ontwikkelingen in de sector en contractuele verplichtingen bepalen mede hoe je werkt, leert en talent ontwikkelt. Denk aan wettelijke eisen voor certificering, duurzaamheidsdoelstellingen of contractuele verplichtingen met partners. Het is belangrijk om deze externe eisen te kennen en te benutten. Vaak blijkt er binnen ogenschijnlijke beperkingen meer ruimte dan in eerste instantie gedacht.

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie wendbaar blijft binnen de kaders van externe eisen? Welke stappen kun je zetten om deze eisen te integreren in een toekomstbestendige skillsstrategie?

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Leercultuur

Het element ‘Leercultuur’ geeft je concrete ondersteuning bij het ontwikkelen van een organisatiecultuur waarin leren en ontwikkelen centraal staan. Dit helpt medewerkers om zich voortdurend te blijven ontwikkelen en nieuwe skills te verwerven. Zodat zij flexibel kunnen meebewegen met veranderingen in het werk.

In praktijk blijkt het voor organisaties een uitdaging om een leercultuur te creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om te experimenteren, fouten te maken en van elkaar te leren. Daarnaast kan het lastig zijn om kennisdeling en professionele groei structureel te verankeren in de organisatie.

Door in te zetten op een krachtige leercultuur, zorg je ervoor dat medewerkers zich blijven ontwikkelen, dat innovatie wordt bevorderd en dat de organisatie wendbaar blijft.

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Kwalificatiedossiers

Het element ‘Kwalificatiedossiers’ geeft je concrete ondersteuning bij het vertalen van formele onderwijsstructuren naar de praktijk. Zodat je binnen jouw organisatie gericht aan de slag kunt met skillsontwikkeling.

In het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) vormen kwalificatiedossiers de basis voor opleidingen: ze beschrijven de kennis, vaardigheden en competenties die studenten moeten beheersen om een diploma te behalen. Maar de impact ervan reikt verder dan onderwijs alleen. Door kwalificatiedossiers slim in te zetten, kun je binnen je organisatie leer- en werktrajecten ontwikkelen die direct aansluiten op de vaardigheden die in de praktijk nodig zijn.

Hoe benut je kwalificatiedossiers om skillsgericht leren binnen jouw organisatie vorm te geven? Welke onderdelen kun je gebruiken om medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling, zonder dat een volledig diploma vereist is?

Met dit element krijg je inzicht in de structuur van kwalificatiedossiers en hoe je deze kunt vertalen naar op maat gemaakte leerpaden.

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Valideren

Het element ‘Valideren’ geeft concrete ondersteuning bij het aanpakken van vraagstukken en uitdagingen rondom het valideren van skills binnen jouw organisatie. Het helpt je om medewerkers te waarderen op skills die aansluiten bij hun potentie. Zonder dat traditionele diploma’s en/of certificaten als onderbouwing dienen.

In de praktijk blijkt het namelijk lastig om (voornamelijk) soft skills van medewerkers op een objectieve manier te (h)erkennen. Inzicht in de methoden en systemen die je als zorg- en welzijnsorganisatie kan gebruiken om vaardigheden aantoonbaar te maken en te waarderen, kan dan helpen.

Het valideren van skills biedt een kans om medewerkers flexibel en duurzaam in te zetten. En het draagt bij aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element. Zodat je ermee aan de slag kunt. 

Personeelsbestand

Het element ‘Personeelsbestand’ helpt je bij het vertalen van de missie en visie op skillsgericht werven, werken en leren binnen jouw organisatie naar een concreet en strategisch personeelsbeleid.

Om de doelstellingen van een organisatie op een efficiënte manier te realiseren, is het van belang om inzicht te hebben in het huidige personeelsbestand en te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Dit kan door middel van een strategische personeelsplanning waarin de samenstelling, doorstroom en benodigde skills van medewerkers centraal staan.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw personeelsbestand optimaal aansluit op de huidige en toekomstige uitdagingen? Welke stappen kun je zetten om skillsgericht te werken binnen jouw organisatie?

Binnenkort kun je doorklikken naar het hulpmiddel bij dit element, zodat je ermee aan de slag kunt.

Het Skills kompas is nog volop in ontwikkeling

Achter ieder element komen praktische hulpmiddelen die organisaties helpen om daadwerkelijk aan de slag te gaan met skillsgericht werven, werken en leren.
Onderdeel van deze hulpmiddelen kunnen zijn:

  • Hulpmiddelen waarmee je gelijk aan de slag kan.
  • Goede voorbeelden van andere zorg- en welzijnsorganisaties.

De hulpmiddelen worden de komende periode gemaakt in samenwerking met partners en zorg- en welzijnsorganisaties.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Skills kompas of heb je een goed voorbeeld bij jouw organisatie waar andere organisaties van kunnen leren?

Neem contact op met Thekla.

Onze leden

Vilente
Evital
Siza
Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Zorggroep ena
Health Transformation Community
Zorgburo De Liemers
Liemerije
Karakter
CNV collectief
Albero Zorggroep B.V.
Acare Thuiszorg
Rijnstad
Driegasthuizengroep
Actief Zorg
Het Maanderzand
RijnIJssel
TOPFIT
Bindkracht10
SPA Peutercentra
Sterker Sociaal Werk
Onze Huisartsen
FCB
GrandCare