Pilot oriëntatieprogramma start in regio Foodvalley

21 jun 2023

Deze zomer start de pilot van het Regionaal Oriëntatieprogramma met 21 deelnemende zij-instromers in de regio Foodvalley. Het doel: zij-instromers een brede kennismaking bieden met verschillende functies en opleidingen, om te ontdekken welke uitdaging of branche in Zorg en Welzijn het beste bij hen past. Hierdoor kan een zij-instromer een gefundeerde en weloverwogen keuze maken binnen Zorg en Welzijn, wat uiteindelijk bijdraagt aan het behoud van professionals voor de sector.

Pilot gelanceerd in regio Foodvalley

Dit oriëntatieprogramma is een pilot van WZW en verschillende samenwerkingspartners die van start gaat in de regio Foodvalley. Op donderdag 15 juni werd deze gelanceerd tijdens de Meet & Greet Zorg en Welzijn in Ede gericht op zij-instromers en herintreders. Tijdens deze Meet & Greet konden bezoekers zich direct inschrijven voor het Regionaal Oriëntatieprogramma.

De Meet & Greet komt voort uit een samenwerking met diverse zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen in de regio Foodvalley. Het Regionaal Oriëntatieprogramma is gebaseerd op het succesvolle Amsterdamse oriëntatieprogramma dat vorig jaar startte.

Inhoud oriëntatieprogramma

Met dit regionale oriëntatieprogramma beogen we zij-instromers te ondersteunen in een brede oriëntatie op onze sector. Hiermee veronderstellend dat het begeleiden van zij-instromers in dit brede oriëntatieproces leidt tot een gefundeerde en weloverwogen keuze voor een leerwerktraject binnen Zorg en Welzijn. Waarmee een duurzame match gefaciliteerd wordt in de toekomst.

Deze pilot van het Regionaal Oriëntatieprogramma start vanaf 31 augustus met 21 deelnemers. De inhoud van het programma is in samenwerking met onderwijspartners in de regio Foodvalley tot stand gekomen.

We organiseren vier inspirerende avonden voor de deelnemende zij-instromers:

 • Avond 1: Workshop ‘Talenten’
  Jij hebt talent! Ontdek ze
 • Avond 2: ‘Leven als zij-instromer’
  Eerlijke verhalen over een carrièreswitch naar Zorg en Welzijn.
 • Avond 3: ‘Verschillende branches en functies’
  In Zorg en Welzijn kun je alle kanten op!
 • Avond 4: Basisvaardigheden en scholingsmogelijkheden
  We gaan de schoolbanken in!

Ook onderdeel van het programma is een persoonlijke kennismaking met de deelnemers. Deze week wordt elke zij-instromer die zich heeft ingeschreven voor het Regionaal Oriëntatieprogramma gebeld voor een korte telefonische kennismaking. Hierbij wordt er gepeild in welke oriëntatiefase de deelnemer zit. Wat heeft diegene nodig in de oriëntatie? Zo wordt de deelnemer aan de voorkant meegenomen in het proces, en wordt er op maat meegekeken om een passend programma te bieden om richting te geven in zijn of haar oriëntatie.

Vervolg

Na deze pilot evalueren we wat het Regionaal Oriëntatieprogramma heeft gebracht. Vervolgens wordt onderzocht of en hoe de pilot een vervolg kan krijgen binnen onze regio.

Vragen of meer informatie?

Wil je meer informatie of heb je specifieke vragen over deze pilot van het Regionaal Oriëntatieprogramma? Neem dan contact op met projectmanagers Nienke Freije of Yvonne Smets.

Vragen of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op.