Zij-instroom: samen regionaal werven tijdens de Ontdekdezorg week

1 mrt 2022

Het bieden van zij-instroomtrajecten is één van de mogelijkheden die benut kunnen worden om arbeidsmarkttekorten in de sector Zorg en Welzijn op te lossen. Het creëren van interessante trajecten en specifieke werving voor deze doelgroep helpt om het bewustzijn te vergroten van de kansen en mogelijkheden die werken in onze sector kan bieden. Regionaal gezamenlijk werven biedt hierbij potentie.

Samen met tien ouderenzorgorganisaties heeft WZW een wervingscampagne ontwikkeld om gezamenlijk zij-instromers te werven voor de regio Arnhem, Nijmegen en Rivierenland. De wervingscampagne heeft tot doel om meer mensen enthousiast te maken voor werken in Zorg en Welzijn. Via deze campagne, waarin ouderenzorgorganisaties en WZW hun wervingskrachten bundelen, kunnen zij-instromers ontdekken of een leerwerktraject vanaf mbo-niveau 3 iets voor hen is, en maken ze kennis met ouderenzorgorganisaties in hun regio. De organisaties komen zo in contact met potentiële zij-instromers, en kijken op basis van persoonlijke kennismakingsgesprekken tijdens de Ontdekdezorg week of er een match is en welk leerwerktraject passend zou zijn.

Voor de campagne zijn er video’s, GIF-jes en afbeeldingen gemaakt van drie zij-instromers die zelf een leerwerktraject aan het volgen zijn. Barbera, Marian en Mike vertelden over wat werken in Zorg en Welzijn voor hen zo mooi maakt. Want wie beter dan de zij-instromers zelf kunnen vertellen hoe het is om een leerwerktraject te doen en een carrière­switch naar Zorg en Welzijn te maken?!

Laagdrempelig solliciteren

De campagne ging live op 14 februari en loopt tot 8 maart 2022. Dit is een pilot campagne uitgezet op social media gericht op de doelgroep zij-instromers en herintreders, die de mogelijkheid biedt om laagdrempelig te solliciteren, zonder CV of sollicitatiebrief.

De eerste stap na het laagdrempelig aanmelden is een telefonisch gesprek met een loopbaancoach van WZW Loopbaanbegeleiding. In een kort gesprek verkent de loopbaancoach de ambities van de kandidaat en bespreekt functies en opleidingen in Zorg en Welzijn, salaris en wat een carrièreswitch betekent.

Na deze eerste stap ontvangen de deelnemende organisaties een overzicht van de kandidaten die in hun regio willen werken. Zij kunnen een selectie maken, waarna de gekozen kandidaten een uitnodiging voor kennismakingsgesprekken ontvangen tijdens de Ontdekdezorg week. De organisaties richten zelf de gesprekken naar wens in. Kandidaten kunnen op deze manier laagdrempelig ontdekken welke functie, opleiding en organisatie bij hen zou passen om een goede keuze te kunnen maken. De ouderenzorgorganisaties kijken naar aanleiding van de gesprekken wie ze laten meelopen en welk leerwerktraject ze aan wie aanbieden.

Deze wervingscampagne is ingericht als pilot, om te zien wat de effecten zijn van het samen regionaal werven met het laagdrempelig sollicitatie-aspect. Alle partijen zijn benieuwd naar de resultaten: wat voor effect deze laagdrempelige manier van solliciteren heeft, en wat het aan kandidaten oplevert. Wellicht biedt gezamenlijk regionaal werven perspectief en inzichten voor toekomstige zij-instroomtrajecten. Bekijk de landingspagina van de wervingscampagne ouderenzorg.

Heb je vragen over samen regionaal werven? Neem dan contact op met projectmanager Yvonne Smets, per mail via y.smets@wzw.nl of op telefoonnummer 06 – 30 24 75 18.

Ontdekdezorg week 2022

De Ontdekdezorg week vindt in 2022 plaats van 14 t/m 19 maart. Buiten de kennismakingsgesprekken met de ouderenzorgorganisaties vanuit de wervingscampagne, worden er in onze regio op kleine schaal een aantal activiteiten georganiseerd door organisaties, zowel online als offline. Ook zijn er landelijke activiteiten zoals breed georiënteerde online sessies over verschillende onderwerpen en branches, en de Sterk in je werk loopbaan zesdaagse. Op de website www.ontdekdezorgweek.nl/activiteiten zijn alle activiteiten te vinden.

Ontdekdezorg week promoten

Oók als je geen activiteiten organiseert, kun je de sector onder de aandacht brengen in het kader van deze week: de toolkit met verschillende promotiematerialen is hier te downloaden. Alle middelen vrij worden gebruikt door de organisaties. Ook kunnen organisaties zelf een video maken met het #ontdekdezorg bordje? Het bordje is gratis te bestellen per post of te downloaden via de website! Hier staat ook een instructiefilmpje voor het maken van een eigen #ontdekdezorg week video met collega’s .

Lees de meest actuele informatie vanuit WZW over de Ontdekdezorg week op de evenementenpagina.

Wil je meer weten over Ontdekdezorg week?

Neem dan contact op met onze collega Yvonne.