- Nieuws
- Eerste resultaten experiment innovatiekracht 2024
Eerste resultaten experiment innovatiekracht 2024
De arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn is in een rap tempo aan het veranderen. De sector staat voor flinke uitdagingen. Innovatie is essentieel om aan deze uitdagingen het hoofd te bieden. In hoeverre ben je er als organisatie klaar voor om succesvol te innoveren? En welke stappen kun je zetten om je daar als organisatie verder in door te ontwikkelen?
WZW startte in 2024 samen met ZorgpleinNoord, onze collega-werkgeversorganisatie in Groningen, Friesland en Drenthe, het ‘Experiment innovatiekracht’. Innovatiekracht verwijst naar het vermogen van een organisatie om voortdurend nieuwe ideeën te genereren, deze om te zetten in waardevolle oplossingen en deze concepten succesvol te implementeren.
Innovatiescans
Zes zorg- en welzijnsorganisaties uit Gelderland en zes uit het noorden van Nederland brachten in dit experiment hun innovatievolwassenheid in kaart met behulp van twee gevalideerde innovatiescans. Een innovatiescan is voor zowel grote als kleinere organisaties een waardevol instrument om aandacht te krijgen voor de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om als organisatie succesvol te kunnen innoveren.
De resultaten van het experiment worden op dit moment in kaart gebracht en verwerkt in een resultatendocument. Hieronder geven we alvast een sneak peek van de eerste overkoepelende resultaten en inzichten vanuit het experiment innovatiekracht.
Resultaten na de scans
De zorg- en welzijnsorganisaties die de innovatiescan hebben ingevuld geven aan dat:
- De innovatiescan heeft bijgedragen aan een stukje bewustwording in de organisatie; besef dat het een belangrijk thema is maar ook wat de term innovatievolwassenheid- inhoudt welke factoren daarin een rol spelen.
- De innovatiescan heeft waardevolle inzichten opgeleverd; draaiknoppen waardoor men in staat is de innovatiekracht door te ontwikkelen. Zij zijn in staat om richting te bepalen en dit handen en voeten te geven. Een aantal deelnemers heeft al concrete vervolgstappen geformuleerd en gezet. Anderen zijn wat minder ver en zitten nog in het proces van het formuleren van vervolgstappen passend bij de MT-agenda van desbetreffende organisatie.
- Er nu meer inzicht is in de positionering van innovatie binnen de organisatie. Het thema innovatie behoort niet alleen tot de innovatieafdeling, innovatieprofessional of taakhouder. Zij hebben een regierol binnen de organisatie, maar het is een verantwoordelijkheid van iedereen.
- De rol van leiderschap is cruciaal om innovatie te kunnen verankeren in de organisatie. Het gaat hier zowel over management, bestuurlijk en persoonlijk leiderschap.
- Het groepsgesprek waarin de resultaten van de innovatiescan worden geduid, wordt als zeer waardevol ervaren. Het invullen van de innovatiescan en het groepsgesprek leidt tot gezamenlijke taal: wat verstaan wij in deze organisatie onder het begrip innovatie.
Rutger van Kordelaar – (Organisatie)coach Vakmanschap en Vitaliteit bij Sterker Sociaal Werk
“De innovatiescan heeft ertoe geleid dat we nu bezig zijn om vervolgstappen te zetten om innovatie binnen Sterker verder door te ontwikkelen.
Op basis van de adviezen en tips hebben we nieuwe doelen gesteld. We hebben een plan geschreven waar onder andere in staat beschreven hoe we innovatieprojecten willen leiden/begeleiden maar ook hoe we beoordelen of de innovatie past binnen de ontwikkeling van onze organisatie. We gaan ook onderzoeken welke methodieken we daarbij kunnen inzetten.
Innovatie is een thema geworden waar we nu veel meer bij stilstaan. Ook de bewustwording dat elke kleine verandering al innovatie kan zijn of is, heeft echt onze blik geopend. Dat geldt voor de projectgroepen maar ook binnen het MT.”
Resultatendocument begin 2025
Het resultatendocument verschijnt begin 2025. Ben je nu al nieuwsgierig naar de innovatiescan en wil je meer weten? Neem dan contact op met projectmanager Suus van Dijk.