Aftrapbijeenkomst Werk en mantelzorg

Meld je aan
17 december 2024 09:00 - 11:30 uur

Ontwikkeltraject Werk en mantelzorg

Versterk de veerkracht bij de combinatie werk en mantelzorg

Voor zorg- en welzijnsprofessionals die thuis én op het werk zorgtaken vervullen, is veerkracht cruciaal. Aandacht voor mantelzorg in jouw organisatie vermindert verzuim en draagt bij aan de productiviteit van medewerkers.

Wil jij je richten op het versterken van de veerkracht van medewerkers die werk en mantelzorg combineren? Wij bieden hiervoor het ontwikkeltraject Werk en mantelzorg!

Is dit ontwikkeltraject interessant voor jou?
Meld je dan aan voor de aftrapbijeenkomst op dinsdag 17 december van 09:00 – 11:30 uur. Waarin we je alles vertellen over het ontwikkeltraject.

Wat doen we tijdens de aftrapbijeenkomst?

Tijdens deze bijeenkomst leren we elkaar kennen. We bepreken ervaringen, verwachtingen en wensen in het ontwikkeltraject. We inventariseren waar jouw organisatie staat en waar je naartoe wilt. Een quickscan zal hierbij helpen. We verkennen strategieën die de balans tussen werk en mantelzorg verbeteren voor werkgever en werknemer.
Daarbij formuleren wij een aantal uitgangspunten. Denk aan het volgende.

  • Wat verstaan wij onder mantelzorg?
  • Welke visie hebben wij samen op de combinatie van werk en mantelzorg?
  • Wat willen wij concreet doen in de eigen organisatie en wat is daarvoor nodig?

Deelnemen aan het ontwikkeltraject?

Met een zestal (maximaal tiental) WZW-leden starten we het ontwikkeltraject. Hierin leren de organisaties van elkaar. Je werkt met elkaar samen, ondersteunt elkaar en stimuleert elkaar om in de toekomst werk en mantelzorg werkbaar te maken voor de werkgever én werknemer. Daarbij ligt de focus op het versterken van de veerkracht van de professional. En daarmee draag je bij aan behoud en het voorkomen van uitval van deze professional voor de sector zorg en welzijn.

Landelijke erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’

Na afloop van het ontwikkeltraject kun je de landelijke erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ aanvragen.

Heeft jouw organisatie de erkenning al? Dan kan het ontwikkeltraject inspiratie bieden hoe het thema levend te houden en te integreren in verschillende beleidsterreinen van de organisatie. Bovendien kan je als erkende organisatie andere deelnemers meenemen in je eigen ervaringen.

Creëer een mantelzorgvriendelijk werkklimaat

In de zorg combineert 1 op de 3 medewerkers werk met mantelzorg. Dit heeft grote impact op hun gezondheid, inzetbaarheid en werkvermogen.

Door een mantelzorgvriendelijk werkklimaat te creëren, help je jouw medewerkers balans te vinden tussen blijven werken en blijven zorgen voor hun naaste(n). Je versterkt hun inzetbaarheid én hun welzijn. Zo ondersteun je werkende mantelzorgers bij de vraag: Hoe blijf ik goed voor mezelf zorgen als ik voor een ander zorg? Bovendien werk je aan bewustwording en erkenning rondom de dubbelrol die medewerkers kunnen hebben, wanneer je dit onderwerp actief als organisatie op de agenda zet en integreert in het HR-beleid.

Uiteindelijk komt dit ten goede van de eigen bedrijfsresultaten. En vooral aan het vormgeven van behoud van je mantelzorgende medewerkers en van goed werkgeverschap.

Expert: Werk&Mantelzorg

Werk&Mantelzorg trekt met ons op om ons voor te bereiden op een veranderende arbeidsmarkt waarin mantelzorg nog meer gaat vragen van ons als werkgevers en als werknemers.

Werk&Mantelzorg zet zich in voor werkgevers en organisaties die mantelzorgvriendelijk willen zijn. De experts van Werk&Mantelzorg delen hun expertise van een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat en begeleiden iedere organisatie bij bestaande, passende en effectieve interventiemogelijkheden.

We starten in 2025

In 2025 geven we het ontwikkeltraject verder vorm. Het traject bestaat in 2025 uit:
• 3 fysieke ontwikkelsessies (start, midden, eind)
• 2 online ontwikkelsessies
• 1 gekozen activiteit per deelnemende organisatie, passend bij jouw organisatie.
Dit wordt begeleid door Werk&Mantelzorg. Meer informatie.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor:

  • HR-professionals
  • Adviseurs duurzame inzetbaarheid/vitaliteit/verzuim
  • Professionals met een coördinerende rol op het thema werk en mantelzorg

Deze bijeenkomst is bedoeld voor leden van WZW (min. 6 en max. 10 deelnemende organisaties).

Locatie
WZW, Meester D.U. Stikkerstraat 11, 6842 CW Arnhem

Kosten
Deze bijeenkomst is gratis voor leden van WZW.

Informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie over deze bijeenkomst en het ontwikkeltraject? Neem dan contact op met Marlijn ter Maat, projectmanager Duurzame inzetbaarheid. Via m.termaat@wzw.nl of 06 – 82 42 60 07.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst door op de aanmeldknop te klikken en het bijbehorende inschrijfformulier in te vullen.