Hulpmiddel
Praktijkvoorbeeld: takenpakket waarderen | Vilente
Ouderenzorgorganisatie Vilente experimenteert met het waarderen van taken in samenwerking met FWG. Hierbij wordt aan taken, of een set van taken, een waardering toegekend. Een zorgprofessional kan verschillende van dit soort takenpakketjes verzamelen waarna de waardering wordt uitgewerkt.
Binnen Vilente zijn er een aantal collega’s die geen VIG’er zijn, maar toch EVV taken gaan doen. Op dit moment wordt dit gewaardeerd met een tijdelijke toelage en in de loop van 2025 wordt besluit genomen hoe dit binnen Vilente breed wordt ingericht. Mogelijk dat naast de EVV rol een nieuwe rol als ‘contactpersoon familie’ in het leven wordt geroepen.
Wat is jullie kijk op het waarderen van (pakketjes) van taken?
“Wij vinden het belangrijk dat iedere collega doet wat zij/hij leuk vindt. Natuurlijk zijn er altijd taken die je wat minder leuk vindt, maar in grote lijnen willen we inzetten op energiegevende taken. Onze functies zijn op dit moment ingericht als redelijk vaste bundelingen van taken, daar willen we iets losser van komen. En bij een andere inrichting van taken hoort ook een andere waardering.”
Waar zijn jullie begonnen? Hoe hebben jullie dit aangepakt?
“Door alle functiebeschrijvingen uit te printen en alle taken los te knippen van elkaar (letterlijk). Daarnaast uitgezocht met een werkgroep wat relevante taken zijn en welke taken een soort dubbeling of overbodig zijn. Ook hebben we met collega’s gepraat over wat hen mogelijk tegenhoudt om een stap verder te maken.”
Wat waren struikelblokken en hoe zijn jullie hiermee omgegaan?
“Geen struikelblokken. We ervaren binnen Vilente de vrijheid om hierin te onderzoeken en oplossingen aan te dragen. Mogelijk struikelblok is de tijd en capaciteit om daadwerkelijk opleidingen op te knippen / te herontwikkelen naar interne opleidingen etc.
Hoe heeft FWG jullie hiermee geholpen?
“FWG heeft ons in laten zien dat zij geen belemmering hoeven zijn. Ze lieten juist zien dat de FWG-methode kansen biedt.”
Hoe kwamen jullie tot het vinden van ruimte in het functiehuis?
“We zijn terug gegaan naar de kaderteksten in het FWG systeem: daarin ontdekten we meer ruimte dan in onze eigen functiebeschrijvingen.”
Waar zat uiteindelijk de ruimte in jullie functiehuis?
“In meer generiek beschrijven van functies en heel scherp te hebben waarin de omslag naar een hogere salarisschaal zit. Met andere woorden: welke taak / taken leidt tot een hogere salarisschaal?”
Welke ‘learning lessons’ zou je mee willen geven aan een andere organisatie?
“Gewoon beginnen, klinkt simpel, maar dat is het wel. Beginnen met erover nadenken met een groepje collega’s vanuit verschillende disciplines geeft al enorm veel informatie. Niet alles vooraf willen overzien: maar stap voor stap. Belangrijk is dat er vanuit de organisatie en zeker de ‘top’ van de organisatie de gedachte wordt gedeeld dat dit nodig is.”
Wat zijn vervolgstappen die jullie na deze stap gaan nemen?
“We brengen letterlijk in beeld wat de ontwikkelstappen zijn van de verschillende functies, maar ook van alle neventaken, rollen en aandachtsvelden. Daarmee brengen we ook in kaart welke ontwikkelpaden we moeten uitbreiden met bijvoorbeeld praktijkopleidingen om de ontwikkeldrempel te verlagen.”
Disclaimer
Het Skills kompas en de bijbehorende elementen en hulpmiddelen zijn ontwikkeld door WZW. En dienen als leidraad voor organisaties die aan de slag willen met skillsgericht werven, werken en leren. Hoewel we zorgvuldig te werk gaan, kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud. WZW is auteur van het Skills kompas en de bijbehorende elementen en hulpmiddelen en is daarmee beheerder van de meest actuele versie. Enkel het Skills kompas op de website www.wzw.nl is betrouwbaar.
Het is niet toegestaan om (delen van) het Skills kompas of de bijbehorende elementen of hulpmiddelen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van WZW te kopiëren, reproduceren of commercieel te exploiteren.
Neem voor actuele inzichten, ondersteuning en advies contact met ons op.
Onze leden





















