Landelijke factsheet Uitstroomonderzoek 2022

2 aug 2022

RegioPlus bracht onlangs een verdiepende factsheet over de resultaten van het landelijke Uitstroomonderzoek Zorg en Welzijn 2022 uit. De kennis en inzichten die het doorlopende onderzoek biedt, maakt het voor zorg- en welzijnsorganisaties mogelijk om weloverwogen keuzes te maken in preventie mogelijkheden om toekomstig ongewenste uitstroom te voorkomen.

Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat ambassadeurs voor Zorg en Welzijn belangrijk, maar ook schaars zijn. Ambassadeurs zijn medewerkers die hun werkgever aanbevelen aan bekenden. 14 Procent van de respondenten geeft een positief advies aan kennissen, vrienden of familie om te gaan werken bij de eigen werkgever, waarbij 48 procent een negatief advies geeft. Maar: iedere verbetering in het werk, op welk vlak dan ook, leidt tot een hoger percentage ambassadeurs. Door deze medewerkers betrokken te houden bij het persoonlijke netwerk van vertrekkende medewerkers, vergroot de kans op terugkeer naar de organisatie.

Daarnaast blijkt ook dat vacaturesites en online advertenties de belangrijkste kanalen zijn voor medewerkers om op eigen initiatief opzoek te gaan naar een nieuwe baan. Het zakelijke en privé netwerk is de belangrijkste manier waarop medewerkers benaderd worden om te wisselen van werkgever.

Landelijke factsheet RegioPlus
Het landelijke Uitstroomonderzoek is uitgevoerd onder 33.345 respondenten; medewerkers van 260 zorg- en welzijnsorganisaties en beslaat de periode april 2019 tot en met december 2021. De verdieping is specifiek gericht op medewerkers die een organisatie op eigen verzoek hebben verlaten.

Bekijk hier de factsheet.

Regionale factsheet WZW
WZW bracht begin juli 2022 een eigen verdiepende factsheet over de resultaten van het Uitstroomonderzoek 2022 uit. Deze gaat specifiek in op de regionale resultaten en geeft een inkijkje in hoe regionale ambassadeurs zien.

Sparren over goed werkgeverschap?

Ben je ook bezig met het thema ‘goed werkgeverschap’ en wil je
weten hoe je dit kunt implementeren binnen jouw organisatie?
Ja, ik wil sparren