Aantal aanvragen capaciteitsondersteuning vlakt af

2 feb 2021

De piek van de tweede coronagolf lijkt in onze regio achter ons te liggen. Het aantal aanvragen voor capaciteitsondersteuning vlakt af, maar nog steeds hebben veel zorgorganisaties te kampen met capaciteitsproblemen. Er zijn sinds de tweede coronagolf 89 aanvragen gedaan bij Extra handen voor de zorg door zorgorganisaties in onze regio. En er zijn 177 zorgmedewerkers voorgesteld. Zorgorganisaties hebben vooral behoefte aan zorgondersteuners, helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen.

Voor zorgorganisaties die een aanvraag voor extra ondersteuning hebben ingediend bij Extra handen voor de zorg, is WZW het eerste aanspreekpunt. WZW heeft regionaal het actuele overzicht van wat er waar speelt. We hebben de landelijke connectie met de coördinatie vanuit RegioPlus en we kunnen snel de eventuele lijnen leggen naar de Veiligheidsregio’, benadrukt Ineke Slagter, vanuit WZW betrokken bij Extra handen voor de zorg. ‘Ook kunnen we de verbinding maken met zij-instroommogelijkheden, tips geven over psychische ondersteuning van medewerkers, advies geven over hoe de capaciteitsproblemen anders binnen de organisatie opgepakt kunnen worden en suggesties doen voor het onboarden van tijdelijke medewerkers. Al is het maar één iemand die we voor het capaciteitsprobleem van een zorgorganisatie weten te matchen, dan is het al winst.’

Extra handen voor de zorg heeft tijdens de tweede coronagolf meerdere keren aandacht gehad van de landelijke media, helaas niet altijd even positief. Om daar tegenwicht tegen te bieden willen we vanuit WZW via onze eigen kanalen meer laten zien hoe wij het hier in de regio doen, in samenwerking met de zorgorganisaties en andere partners en hoe we daarmee van meerwaarde kunnen zijn. Door mooie voorbeelden te delen van geslaagde matches, van zorgorganisaties die geholpen zijn via Extra handen, de verhalen van de matchers en onze coördinatoren.

Zorgorganisaties in onze regio kunnen contact opnemen met WZW via Wendy Penning, w.penning@wzw.nl. Zij is het eerste aanspreekpunt voor Extra handen voor de zorg in onze regio.

*Denk aan: gepensioneerden, studenten, zorgprofs die in het verleden in de zorg hebben gewerkt en enthousiaste mensen zonder zorgervaring die een training bij de Nationale Zorgklas hebben doorlopen.