Hulpmiddel
Gespreksopeners: naar een functiehuis gericht op skills
De onderstaande vragen en stellingen ondersteunen interne gesprekken en bieden inzichten voor de ontwikkeling van een op skills gericht functiehuis.
Ze helpen zowel knelpunten als kansen te identificeren om zo een basis te leggen voor gerichte acties.
Met wie ga je het gesprek aan?
Jezelf
Begin met het stellen van deze vragen aan jezelf om duidelijk te krijgen wat je al weet, welke doelen je wilt bereiken en welke informatie je nog mist. Dit helpt om de gesprekken doelgericht te maken.
HR
HR speelt een centrale rol in het ontwikkelen en implementeren van beleid rondom functiehuizen. Door deze vragen samen met HR te behandelen, kun je nagaan welke stappen al zijn gezet en welke stappen nog zijn gewenst.
HR en management samen
Betrek het management en HR in de dialoog. Dit is essentieel voor het creëren van draagvlak en het opzetten van een lange termijnstrategie die aansluit bij skillsgericht werven, werken en leren. Door gezamenlijk naar beleid te kijken, kunnen strategische keuzes worden gemaakt die ook praktisch uitvoerbaar zijn.
Basisvragen
- Wat verstaan wij onder skillsgericht werven, werken en leren?
- Tot in welke mate willen we skillsgericht werven, werken en leren?
- Hoe ondersteunt het huidige functiehuis de ontwikkeling naar een skillsgerichte werkwijze?
- Welke knelpunten ervaren we in het huidige functiehuis met betrekking tot flexibiliteit en skillsgericht werven, werken en leren?
- Welke aanpassingen in het functiehuis kunnen bijdragen aan een beter gebruik van medewerkersvaardigheden?
- Hoe kunnen we het functiehuis beter afstemmen op de behoeften van medewerkers en de organisatie?
Reflectievragen
Deze vragen komen onder andere vanuit de Skills scan.
- Wat in het functiehuis belemmert onze organisatie om skillsgericht te werven, werken en leren?
- Heeft onze organisatie een functiehuis wat voldoende ruimte biedt aan skillsgericht werven, werken en leren?
- Maken we gebruik van de beschikbare ruimte rondom het bestaande functiehuis? Of: kennen we de beschikbare ruimte rondom het functiehuis? Hoe groot willen we dat deze beschikbare ruimte is? Hoe kunnen we er gebruik van maken en wat hebben we daarvoor nodig?
Stellingen
FWG is een belemmering om skillsgericht te werken
Onjuist
Toelichting: Het FWG-systeem is geschikt voor skillsgericht werken, omdat het juist een objectieve basis biedt om activiteiten en verantwoordelijkheden te waarderen. Binnen FWG is er ruimte om taken en rollen aan te passen aan de vaardigheden van medewerkers. Zolang de functiebeschrijving dit reflecteert.
Dit maakt het mogelijk om individuele talenten te benutten binnen de kaders van een goed gestructureerd systeem. Bovendien biedt FWG een helder raamwerk dat de balans bewaakt tussen wat een medewerker bijdraagt en hoe de functie gewaardeerd wordt. Skillsgericht werken kan dus prima samengaan met het FWG-systeem.
FWG waardeert de capaciteiten, inzet en prestaties van de medewerker
Onjuist
Toelichting: FWG richt zich op het objectief waarderen van de werkzaamheden die door de organisatie worden gevraagd en waardeert niet direct de capaciteiten, inzet en prestaties van de medewerker. Het systeem kijkt naar de taken, verantwoordelijkheden en benodigde vaardigheden van een functie. Dit staat los van wie deze uitvoert. Individuele inzet of prestaties worden hiermee niet beoordeeld, maar kunnen wel invloed hebben op hoe een functie in de praktijk wordt ingevuld.
Dit betekent dat FWG een hulpmiddel is voor functiewaardering, terwijl waardering van persoonlijke prestaties vaak op andere manieren plaatsvindt. Zoals via beoordelingen of beloningen binnen de cao.
De opleidingseis bepaalt de functiezwaarte
Onjuist
Toelichting: De functiezwaarte binnen het FWG-systeem wordt bepaald door een combinatie van factoren, zoals de verantwoordelijkheid, complexiteit, zelfstandigheid en impact van de functie. De opleidingseis is slechts een van de elementen die kunnen bijdragen aan het inschatten van wat nodig is om de functie uit te voeren. Maar het is niet doorslaggevend. Een functie met een hoge opleidingseis kan minder zwaar worden ingeschaald als de andere factoren minder veeleisend zijn, en andersom. Kortom, de functiezwaarte is een breder begrip dan alleen de opleidingseis.
Disclaimer
Het Skills kompas en de bijbehorende elementen en hulpmiddelen zijn ontwikkeld door WZW. En dienen als leidraad voor organisaties die aan de slag willen met skillsgericht werven, werken en leren. Hoewel we zorgvuldig te werk gaan, kunnen er geen rechten worden ontleend aan de inhoud. WZW is auteur van het Skills kompas en de bijbehorende elementen en hulpmiddelen en is daarmee beheerder van de meest actuele versie. Enkel het Skills kompas op de website www.wzw.nl is betrouwbaar.
Het is niet toegestaan om (delen van) het Skills kompas of de bijbehorende elementen of hulpmiddelen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van WZW te kopiëren, reproduceren of commercieel te exploiteren.
Neem voor actuele inzichten, ondersteuning en advies contact met ons op.
Onze leden






















