Leernetwerk Vitaliteit: Mantelzorg en werk

Meld je hier aan!
09 juli 2024 09.30 – 11.30 uur

Hoe kun je medewerkers die ook mantelzorger zijn, effectief ondersteunen in het vinden van een balans tussen werk, zorg en het dagelijks leven? Dit staat centraal tijdens het leernetwerk Vitaliteit op dinsdag 9 juli a.s.

Maar liefst één op de vier werkenden combineert mantelzorg met een betaalde baan, blijkt uit onderzoek. Het aantal ouderen en mensen met een chronische aandoening neemt toe. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar arbeidsparticipatie. Het gevolg hiervan is dat mensen de komende jaren steeds vaker werk combineren met mantelzorg. Vooral bij medewerkers binnen Zorg en Welzijn. We zien hiermee een groeiende behoefte aan ondersteuning en beleid om werkende mantelzorgers te helpen bij het vinden van een balans tussen werk en zorgtaken.

Bijdragen aan een goede balans

Heb jij inzicht in de mantelzorgtaken die medewerkers binnen jouw organisatie, kort of langdurig, op hun schouders nemen? Gemiddeld besteden mantelzorgers 13 uur in de week aan zorg aan hun partner, kind, ouders of andere naasten. Wanneer hierbij geen ondersteuningsaanbod op het werk is, zegt 44% van de medewerkers mantelzorg en werk slecht te kunnen combineren. Denk aan regelingen, faciliteiten en maatwerkoplossingen. Alle reden om hierin effectieve ondersteuning te bieden als leidinggevende of vanuit HR.
(Bronnen: mantelzorg.nl en CBS.nl)

Inhoud van de bijeenkomst

Tijdens de leernetwerkbijeenkomst geven we je handreikingen. Hiermee kun jij, vanuit jouw functie, binnen jouw organisatie de werkende mantelzorger ondersteunen in het vinden van een goede balans.

Expert Jan Anne van Dijk

Jan Anne van Dijk komt ons alles vertellen over het combineren van mantelzorg en een betaalde baan. Jan Anne is verbonden aan werkenmantelzorg.nl. Met zijn expertise in de strategieën en de innovatieve concepten op het gebied van de werkende mantelzorger, beweegt hij op zowel strategisch-, tactisch- als operationeel niveau. Hij kent de (on)mogelijkheden om als werkgever de werkende mantelzorger te ondersteunen, zodat zij vitaal aan het werk blijven.

Samen met Jan Anne verdiepen we ons in hoe, wat en waarom:

 • Maak mantelzorg bespreekbaar
  Aandacht en begrip.
 • Breng beleid en regelingen onder de aandacht
  Calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof, cao-regelingen etc.
 • Biedt de werkende mantelzorger flexibiliteit
  Werktijden aanpassen, thuiswerken, gunstige tijden werken etc.
 • Wijs de werkende mantelzorger op steunpunten
  HR, mantelzorgmakelaar, bedrijfsmaatschappelijk werker etc.
 • De valkuilen vanuit mantelzorgers perspectief
  Werk en privé gescheiden willen houden, collega’s niet willen belasten, moeilijk grenzen bepalen etc.

Met de bijdrage van Jan Anne lukt het ons zeker om ‘mantelzorg in combinatie met een betaalde baan’ een platform te geven die het verdient.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor:

 • HR-professionals
 • Adviseurs duurzame inzetbaarheid/vitaliteit
 • Teamleiders en (lijn)managers

Deze bijeenkomst is bestemd voor leden van WZW (max. 20 deelnemers).

Datum
Donderdag 9 juli 2024

Tijdstip
09.30 – 11.30 uur

Locatie
WZW, Leidenweg 70, 6843 LD Arnhem

Kosten
Deze bijeenkomst is gratis voor leden van WZW.

Informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met projectmanager Duurzame inzetbaarheid Marlijn ter Maat, m.termaat@wzw.nl of 06 – 82 42 60 07.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst door op bovenstaande knop te klikken en het bijbehorende inschrijfformulier in te vullen.