Verbinden formele en informele zorg

In de sector en maatschappij ontstaat steeds meer de visie van een zorgzame samenleving, waarin preventie een belangrijk thema is. Inwoners, werkgevers, medewerkers en overheid staan naast elkaar om een omgeving te creëren waarin iedereen zich gesteund en gezien voelt. Dat zorgt voor een verhoogde kwaliteit van leven voor alle betrokkenen. En vanuit die visie voegt ieder met zijn kennis, vaardigheden en talent waarde toe aan het proces van zorg verlenen en het bieden van maatschappelijke ondersteuning.

Dat is niet alleen om die vraag naar zorg en ondersteuning te verlagen en te voorkomen. Maar juist ook omdat het past in een zorgzame samenleving dat we naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen.

Opnieuw tot elkaar verhouden van formele en informele zorg

Het verbinden van formele en informele zorg is een thema dat iedereen aangaat en waar onder meer zorg- en welzijnswerkgevers én WZW een rol hebben. Waar ligt het gemeenschappelijke belang, hoe ziet samenwerking hierop eruit, wat zijn succesfactoren bij nieuwe initiatieven en wat staat succes juist in de weg? Hoe kunnen formele en informele zorg zich opnieuw tot elkaar gaan verhouden?
Ook moeten we weten hoe we de medewerkers in Zorg en Welzijn optimaal in deze transitie kunnen faciliteren. Want zij zijn het met name die het gesprek voeren over wat mensen zelf en met hun netwerk kunnen. Dat doen we niet vanuit de gedachte van arbeidsbesparing, maar omdat we dat normaal vinden!

We staan voor de opgave om de samenleving te versterken in plaats van de samenleving te integreren in de zorg.

Ambities

We staan kortom voor de opgave om de samenleving te versterken in plaats van de samenleving te integreren in de zorg. Het project Verbinden van formele en informele zorg heeft ambitie om als vereniging

  • een sterke positie hierop in te nemen;
  • onze leden, en subregionale netwerken te ondersteunen in hun eigen visie- en strategievorming hierop;
  • actief de dialoog aan te gaan met leden, stakeholders en andere samenwerkingspartners.

Activiteiten

Verkenning op het thema Verbinden formele en informele zorg

Deze nieuwe werkelijkheid betekent iets in de praktijk. Wat gebeurt er al en wie zijn er betrokken? Wat vraagt dit van ieder? Welke ervaringen en ideeën kunnen helpen bij het anders organiseren en werken? WZW deed het afgelopen jaar een verkenning, onder meer bestaande uit deskresearch, literatuuronderzoek, interviews en bezoeken van bijeenkomsten. We zijn gekomen tot een analyse, geschreven vanuit de verschillende perspectieven: Zorg, Welzijn, Inwoners, Financiers en Werkgevers sectoroverstijgend in Nederland. Met deze analyse ondersteunen we als werkgeversvereniging onze subregio’s en regionale netwerken bij hun planvorming op dit thema. Ook is het een onderlegger voor de dialoog en verbinding met onze leden, onderwijspartners en andere stakeholders.

Lees de analyse hier. Of check de Spotlight hieronder.

WZW start in 2025 een uniek en innovatief ontwikkeltraject voor leden. Volledig gericht op het versterken van de veerkracht van professionals die werk en mantelzorg combineren. Met deze pilot zetten organisaties een krachtige stap in het voorkomen van verzuim. Het is een investering in de inzetbaarheid van hun medewerkers.

Lees meer over dit traject.

Het verbinden van formele en informele zorg is een thema dat iedereen aangaat en waar onder meer zorg- en welzijnswerkgevers én WZW een rol hebben. Daarom brengt WZW een e-zine over dit thema uit waarin we opgedane inzichten delen, de verbinding en dialoog stimuleren en leren van het goede dat al bestaat.

Bekijk en lees het e-zine hier.

Overige projecten van: Thema Anders werken, anders organiseren