Geplaatst op 5 oktober 2017 16:34

PFZW meest verantwoord beleggende pensioenfonds

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is opnieuw uitgeroepen tot het meest verantwoord beleggende Nederlandse pensioenfonds. Dat heeft de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) bekendgemaakt op basis van onderzoek onder de vijftig grootste pensioenfondsen.

 

Naast PFZW behoren het ABP, BPL Pensioen, Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid en Pensioenfonds voor Woningcorporaties tot de best presterende pensioenfondsen op het gebied van duurzaamheid.

VBDO constateert dat pensioenfondsen steeds vaker milieu- en sociale criteria meenemen in hun beleggingsanalyse en hier ook steeds transparanter over zijn. Niettemin heeft 57 procent van de pensioenfondsen nog helemaal geen doelstellingen op duurzaamheidsbeleid gesteld. Hierdoor is duurzaam beleggen voor veel fondsen nog te vrijblijvend, stelt de vereniging. Dat de prestaties over het algemeen zijn toegenomen is voornamelijk te danken aan de zogenaamde middenmoot. De prestaties van zowel de best presterende fondsen als de laagst presterende fondsen zijn het afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven.

Kopgroep

PFZW is van plan haar beleggingsportefeuille de komende jaren verder te verduurzamen. Peter Borgdorff, directeur PFZW: “Zo willen we in 2020 de totale CO2-uitstoot van onze aandelenportefeuille hebben gehalveerd ten opzichte van 2015 en willen we onze zogenoemde beleggingen in oplossingen (impact investing) in 2020 hebben verviervoudigd.”

PFZW is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim 2,6 miljoen (oud-) werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds beheert een belegd vermogen dat eind december 2016 ruim 185 miljard euro bedroeg.

Bron: Skipr.nl