Geplaatst op 12 mei 2020 12:27

Nieuwe kenniswebsite helpt bij vinden, binden en behouden van medewerkers

Het vinden, binden en behouden van nieuwe medewerkers is de essentie van onboarding. Een onderdeel van HR dat binnen Zorg en Welzijn, met een hoge uitstroom van medewerkers binnen het eerste jaar, van groot belang is. WZW ondersteunt aangesloten zorg- en welzijnsorganisaties bij het versterken van hun onboardingsbeleid sinds vandaag met de kenniswebsite wzw.onboardenzorgenwelzijn.nl.

Een goed ingericht onboardingsproces kan ervoor zorgen dat de uitstroom binnen het eerste jaar verminderd wordt. Naast het vergroten van de instroom is dat een van de knoppen waaraan zorg- en welzijnsorganisaties kunnen draaien om de personeelstekorten in de sector tegen te gaan. Samen met vijf andere, regionale werkgeversorganisaties Zorg en Welzijn heeft WZW daarom het initiatief genomen hiervoor een kenniswebsite te ontwikkelen.

Bestaande en nieuwe onboardingsinstrumenten

De website bevat allerlei tips en tricks voor de inrichting van het onboardingsproces, gericht op dit eerste jaar. Onderverdeeld in de verschillende fasen van onboarding vind je er de specifieke onderdelen per fase. Je kunt gebruik maken van de aanwezige, bestaande én nieuwe onboardingsinstrumenten. Check hoe ver jouw organisatie al is met onboarding en ontdek waar nog kansen liggen. De inspiratie en aanbevelingen op de website kunnen je helpen bij de uitwerking van deze onderdelen binnen je eigen organisatie.

Uitvraag onder HR, recruiters en leidinggevenden

De kenniswebsite is het resultaat van een samenwerking tussen WZW, Care2Care, Transvorm, Viazorg, WGV Zorg en Welzijn en Zorgzijn Werkt. Onderzoeksbureau Significant hielp mee bij het opstellen van de informatie op de website. Als basis hiervoor is uitvraag gedaan onder HR-medewerkers, recruiters en leidinggevenden van zorg- en welzijnsorganisaties die aangesloten zijn bij één van de werkgeversorganisaties. Ook werkten we samen met onderzoeksbureau Significant om de tool te ontwikkelen.

Meer informatie?
Neem contact op met manager instroom a.i. Diederik van Vugt, d.vanvugt@wzw.nl .