Geplaatst op 15 maart 2019 15:01

Meet & Greets Zorg en Welzijn gouden greep

Zij-instromers gericht in gesprek met zorgwerkgevers en onderwijs.

De vier Meet & Greets Zorg en Welzijn in Nijmegen, Arnhem, Rivierenland en FoodValley, afgelopen week trokken niet alleen ruim 525 belangstellenden. De events leverden vooral op dat zij-instromers en herintreders gericht in gesprek raakten met zorgwerkgevers, onderwijs en loopbaancoaches. Een volgende stap op weg naar werk in Zorg en Welzijn werd daarmee gezet. Zorgbreed, van ziekenhuis tot geboortezorg: alle branches waren vertegenwoordigd.

WZW, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn, organiseerde de vier Meet & Greets samen met zo’n vijftig zorgorganisaties, de regionale onderwijsinstellingen en werkgeversservicepunten in de landelijke Week van Zorg en Welzijn. Doel was zij-instromers en herintreders te laten oriënteren op leren en werken in de sector. ‘Dat is meer dan gelukt’, stelt Susanne Haarsma, programmamanager WZW en mede-organisator van de Meet & Greets. ‘Iedereen was enthousiast; de zij-instromers hebben we op weg kunnen helpen bij hun oriëntatie, de werkgevers hebben veel goede gesprekken gehad met potentiële nieuwe medewerkers. Én er zijn direct al veel nieuwe aanmeldingen binnengekomen voor de gratis loopbaangesprekken vanuit het project Sterk in je werk. Dit gaat zeker bijdragen aan het oplossen van de personeelstekorten in onze sector.’

Het aantal vacatures in Zorg en Welzijn was in het laatste kwartaal van 2018 landelijk meer dan 33.000. Ook in Gelderland staan er veel vacatures open en zijn er personeelstekorten, vooral voor de functies verzorgende, verpleegkundige mbo en hbo en gespecialiseerd verpleegkundige. Dat biedt kansen voor mensen die de overstap naar Zorg en Welzijn willen maken. Vanuit het regionale actieprogramma Waard om voor te werken!, waarin zorg- en welzijnswerkgevers, onderwijs en andere partners samenwerken om de tekorten op te lossen, wordt daar met verschillende acties op ingespeeld. Op zij-instroom, maar ook op behoud en zorgtechnologie.